Posted in Uncategorized

Holiday Trivia 2014

As a public service to provide a break from the end-of-semester stress, the library presents its 3rd annual Holiday Trivia Quiz.  This year’s quiz has been expanded to include some trivia about the often-forgotten holidays of Thanksgiving and New Year’s.  Answers are at the bottom.  Enjoy!

1. In A Charlie Brown Christmas, what song did Schroeder play indicating it was his selection for the Christmas play music?

a. Grandma Got Run Over by a Reindeer

b. Für Elise. “Beethoven Christmas Music!”

c. Silent Night

d. Roll Over Beethoven

2. What is the name of the book that Clarence is reading in It’s a Wonderful Life?

a. Ripley’s Believe It Or Not

b. Charles Dickens’ A Christmas Carol

c. How to Survive Jumping Off a Bridge into Icy Water

d. The Adventures of Tom Sawyer

3. Who is officially credited as the author of “Auld Lang Syne”?

a. Someone who was really depressed at the time

b. Scottish author and poet Robert Burns

c. Scottish author Sir Walter Scott

d. No one…the words were found written on a napkin in a bar

4. The poem commonly known as ’Twas The Night Before Christmas was

originally titled:

a. People Who Break Into Houses Shouldn’t Wear Red

b. The Night Visitor

c. A Visit From Saint Nicholas

d. Why Are There Reindeer Droppings on the Roof?

5. The tradition of making New Year’s resolutions dates back to:

a. the year scales were invented

b. the ancient Babylonians

c. colonial times

d. the first bottle of Scotch

6. The first Macy’s Thanksgiving Day parade was accompanied not by oversized balloons of various types, but by:

a. live animals borrowed from the Central Park Zoo.

b. politicians.

c. crowds of bewildered shoppers.

d. a huge flock of turkeys

7. Which of these first occurred in 1895?

a. Long lines at the gift return counter.

b. Electric Christmas tree lights were used.

c. Black Friday.

d. Christmas cards were sent.

8. The first Thanksgiving celebration lasted:

a. until the pumpkin pie was gone.

b. three days.

c. until one of the Wampanoag Indians made a joke about William Bradford’s funny-looking hat.

d. longer than the voyage across the ocean.

9. When you go Wassailing, what is it that you are doing?

a. Riding a sailboat in the past tense

b. Walking around the neighborhood singing Christmas carols

c. Complaining that you didn’t get what you wanted for Christmas

d. Going to visit neighbors, receiving goodies and drinking to their health

10. Only leaving bare walls with nothing but hooks and some wire, what was the last thing the Grinch took from the house in How the Grinch Stole Christmas?

a. the log for their fire

b. their pride

c. the last can of Who Hash

b. their Who identities

Answers:

  1. b
  2. d
  3. b
  4. c
  5. b
  6. a
  7. b
  8. b
  9. d
  10. a
Advertisements
Posted in Uncategorized

Christmas Trivia Quiz

For those of you who need a break from studying, grading, or just surviving the end of the semester, your friendly library staff provides the following diversion…a Christmas Trivia Quiz.  Take a break, relax, and have fun!   (answers are at the bottom)

1.    Christmas presents weren’t always covered in gift wrap.  In the early 1900s, presents were typically wrapped in:
a.    Old clothes
b.   White tissue paper and red satin ribbon
c.    A mystery inside an enigma
d.    Butcher paper

 

2.    In 1952, the first television advertisement for a toy was shown.  That toy was:
a.    A stick
b.    The first Nintendo game, which used vacuum tubes and was the size of a small car
c.    Poodle Skirt Barbie
d.    Mr. Potato Head, for which parents had to provide children with a real potato

 

3.    The movie It’s a Wonderful Life actually received its own FBI file because:
a.    An analyst thought the film was an obvious attempt to discredit bankers
b.    J. Edgar Hoover was mad that he wasn’t cast as Mr. Potter
c.    Zuzu was thought to be an un-American name.
d.    The FBI didn’t want people to have a wonderful life

 

4.    What is frankincense?
a.    Hot dogs made in the Middle East
b.    Frankenstein’s sister
c.    A sweet-smelling gum resin
d.    Spices sewn together to look like a human

 

5.    Although “Jingle Bells” is one of the most popular Christmas songs, it was actually written for:
a.    Thanksgiving
b.    People who like to sing really loud
c.    An Arnold Schwarzenegger movie
d.    Black Friday

 

6.    Fruitcake is, for some reason, a popular gift and/or treat at Christmastime.  In ancient times, though, warriors and hunters carried it on long journeys:
a.    To ward off evil spirits
b.    As an extra weapon
c.    In case they couldn’t find wood to build a shelter
d.    Because of its consistency and longevity

 

7.    In 1847, the music for “O Holy Night” was written by French composer Adolphe-Charles Adam.  However, it was denounced at first by church authorities because:
a.    Of its “lack of musical taste and total absence of the spirit of religion”
b.    They feared the choir wouldn’t be able to sing it
c.    They felt that “O” was confusing
d.    They didn’t like people who had three first names

 

8.     “Good King Wenceslas” is a song that is often heard during the holiday season, but many people don’t realize that it was written about a real person.  Good King Wenceslas was:
a.    Overrated.  He was actually “Mediocre King Wenceslas.”
b.    The first king to have a Christmas tree in his palace
c.    Duke of Bohemia in the 10th century and a man of great faith who helped spread Christianity in Bohemia
d.    The original Santa Claus

 

9.    What is myrrh?
a.    The sound a mule makes when it is happy
b.    A sweet treat that was popular in the first century
c.    The short form of the name Myrrhtle
d.    An aromatic gum resin which is made into ointments or perfumes

 

10.     The Grinch suit that Jim Carrey wore in How the Grinch Stole Christmas was covered in hair from:
a.    Film director Ron Howard
b.    A yak
c.    Wigs
d.    A local barber shop

 

Answers:
1.    b
2.    d (yes, d)
3.    a
4.    c
5.    a
6.    d
7.    a
8.    c
9.    d
10.    b

Posted in Research Skills, Uncategorized

Research Tips: Finding Resources via Interlibrary Loan (ILL)

3 Scientists, 1 microscoprIf you cannot locate a resource in the LRC, or the resource you need is checked out, we can usually get it for you from another institution via ILL. If you are having trouble locating relevant material you can contact a librarian and request assistance or use the following tips:

 

 

Search the entire CCLINC Catalog:

When you access the LRC online catalog you are by default searching only the holdings at HCC. You can expand your search to include all CCLINC community college libraries by changing the library from “Haywood” to “ALL” by opening the drop-down menu and scrolling to the top. Write down the titles and call numbers of the books you need and pass them on to a librarian.

WorldCat.org:

WorldCat/FirstSearch is available through NCLive and offers access to library catalogs around the world. Locate your materials via numerous search options including title, author, subject, ISBN and keyword, among many. You will need a login and password for remote access. Please contact a librarian for current remote access information. Not sure how navigate WorldCat? Ask a librarian or check out this tutorial.

Amazon.com:

Amazon, Barnes & Noble and other online book retailers offer easy subject searches and provide valuable information (ISBNs, publication dates, reviews,  length, etc) that you can use to evaluate titles. Type in your search and scroll through the results, taking note of any relevant works. The more information you write down, the easier it will be to locate a specific resource. You may also conduct further evaluation for these titles by running a simple Google search for each.

Google:

Often a simple Google search for “[your subject] + resources” will unearth titles or links to potential research materials. Make sure to evaluate the website’s credibility before searching for or requesting any recommended resources. If you are unsure of a website’s or title’s academic credentials a librarian will be more than happy to assist you.

Institutions and Experts:

Most universities and other academic institutions will have class reading lists, recommended supplemental materials, syllabi or subject guides posted online. They may require a little effort to find but can provide a wealth of potential sources. In a similar vein, check the faculty profiles for relevant departments at leading universities. These instructors are often published authors and may have written works concerning your topic.

Posted in Uncategorized

Beautiful Blooms

The beautiful pink blooms on the tree outside our library
The arboretum is not the only part of campus with beautiful scenery. In fact, we get many comments from visitors on our landscaping. This gorgeous redbud tree was recently in full bloom right outside the LRC doors (photo courtesy of Bill Kinyon, Library Director)

Posted in Uncategorized, Web Site of the Week

Web Site(s) of the Week: Bullying

Continuing with our focus on bullying (see also the Monday Morsels item “History of a Bully” and the “No Sticks. No Stones. No Dissing.” display near the front of the library) I would like to direct your attention to three good web sites on the topic.  There are actually a number of useful/helpful/interesting sites that cover bullying, but I have chosen three that are among the best.

My personal favorite is the Bullying Information Center at education.com (http://www.education.com/topic/school-bullying-teasing/).  There is a ton of information here.  Need to know how to spot bullies and victims?  You’ll find 7 separate articles on that very topic.  Do you worry about what to do if you suspect  your child is being bullied?  You’ll find four good articles of advice on how to handle various situations.  Want some research on cyberbullying?  This site has several links to thorough and informative articles that will fit the bill.  Much of the information on this site is research-based, peer-reviewed, and written by people with Ph.Ds in relevant fields, but there is also a lot practical advice aimed at the layman.

Another excellent site is stopbullying.gov (http://www.stopbullying.gov/) managed by the Department of Health and Human Services in partnership with the Departments of Education and Justice.  The site is divided into sections for kids, teens, young adults (defined as over the age of 18), parents, educators and in the community.  Each section targets the specific issues faced by those in that particular group.  Two specific forms of bullying – cyberbullying and LGBT bullying – have sections of their own.

Last, but not least, I want to mention the Workplace Bullying Institute at http://www.workplacebullying.org/.  After all, bullying is not confined to school or to children, teens or young adults.  It occurs in the workplace too, unfortunately.  This web site addresses that situation by providing information and resources for both individuals and employers facing bullying in the workplace.

Something to think about while you’re driving to campus

Shouldn’t “overcome” and “undergo” be complete opposites of each other?

Posted in Uncategorized

Weekend Reading: Holiday Break Edition

tree, made out of books!Our selections for the holiday break are too stupendous and powerful to be reduced to one title, contained in a mere 3 sentences or confined to our blog!  Find an awesome list of great books to help you catch up on your pleasure reading over at the LRC website.

 

*Individual reading times may vary due to factors such as fatigue, the presence of children, or beautiful WNC weather. Conditions such as turkey overdose, relative overload, present overflow, and the overwhelming joy of celebrating with loved ones are more common during the holidays and may also affect one’s reading ability. The LRC is not responsible for books not finished within the advertised 18 days. We do, however,  guarantee that our library staff finds each featured title compelling enough that it may cause readers to skip a third helping of stuffing, shorten one’s caroling set list, spin the dreidel at double speed, or stay up late reading by the light of the tree in order to find out what happens next.