Posted in Holidays, Something to Think About

Christmas Trivia Quiz

tree, made out of books!In case you need a break from the end-of-semester stress, the library staff brings you a little Christmas trivia quiz to brighten your day:

1) Christmas carols were first introduced to formal church services by:

a) George Frideric Handel

b) Andy Williams

c) St. Francis of Assisi

d) Charles Dickens

2) Poinsettias, always popular at this time of year, were brought to America by:

a) Abraham Lincoln

b) Joel Poinsett, U.S Minister to Mexico in 1828

c) The Pilgrims

d) Johnny Poinsettiaseed

3) In the movie A Christmas Story, how many times does Ralphie say he wants a Red Ryder BB Gun?

a)  28

b) 102

c) Pi

d) This is a trick question.  He actually says he wants a poodle.

4) Charles Dickens’ initial choice for Scrooge’s statement “Bah! Humbug” was:

a) “Shutup!”

b) “Christmas?  We don’t need no stinkin’ Christmas!”

c) A “raspberry”

d) “Bah! Christmas”

5) The first commercial Christmas card, produced in 1846, featured a drawing of:

a) Family members happily toasting each other with glasses of wine

b) A dad angrily trying to assemble a wooden rocking horse

c) People walking to a church in the snow

d) The first Macy’s department store

6) Silent Night, written in 1818 by Austrian priest Joseph Mohr, was written because:

a) Mohr didn’t like the other songs available at the time

b) Mohr lived in a village with many children and was actually yearning for a silent night

c) His church’s organ was broken, so he wanted to write a carol that could be sung by choir to guitar music

d) Deck the Halls had already been written

7) In the movie It’s a Wonderful Life, in the scene where George Bailey and Clarence are on the bridge, George is sweating in spite of the cold and snow.  This is because:

a) He had just run all the way from downtown Bedford Falls

b) Actor James Stewart was nervous about how the movie would be received

c) The director told him to

d) It was actually 90 degrees the day that scene was filmed

8) The first U.S. president to have a Christmas tree in the White House was:

a) George Washington

b) Franklin Pierce

c) Barack Obama

d) Forced to clean up the needles himself

9) The tradition of hanging stockings on the hearth on Christmas Eve is derived from:

a) The days when people didn’t have dresser drawers to put them in

b) The custom in Holland of children placing wooden shoes next to the hearth the night before the arrival of St. Nicholas

c) The days before wrapping paper was invented

d) The custom in some countries of giving socks as presents

10) The Twelve Days of Christmas was originally written to:

a) Help Catholic children in England to remember different articles of faith

b) Torment people who don’t really like Christmas songs

c) Help make Christmas pageants last longer

d) Provide a Christmas list for wealthy people in the late 1700s

ANSWERS:

1) c

2) b

3) a

4) d

5) a

6) c

7) d

8) b

9)  b

10) a

Advertisements

Author:

We are the librarians at Haywood Community College in Clyde, NC. We offer great books, a variety of research & educational services, and a staff full of general awesomeness to the HCC and Haywood County communities.

2 thoughts on “Christmas Trivia Quiz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s